Horeca Nieuws

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

28-02-2016

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer ben je vaak vooral bezig met investeren in je bedrijf. Dat kost geld, maar gelukkig steunt de overheid ondernemersinitiatieven door starters de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van financiële voordelen. Dit zijn de belangrijkste regelingen voor starters: 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

 

1. Bijstandverlening zelfstandigen

Zelfstandige ondernemers kunnen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in veel gevallen aankloppen bij hun gemeente voor financiële ondersteuning. Denk hierbij aan het verstrekken van een lening of krediet. Een voorwaarde is dat je hiervoor wel jaarlijks minimaal 1225 uur aan je bedrijf moet besteden. Daarnaast moet de onderneming levensvatbaar zijn, moet het inkomen onder bijstandsniveau liggen en kun je geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds. Klik hier om alle voorwaarden te lezen.

 

2. Borgstelling MKB-kredieten

Als MKB-ondernemer kun je aanspraak maken op borgstelling voor een deel van het krediet. In dat geval kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand had gekregen. De financiële instellling kan namelijk bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Deze kredietvorm is recentelijk verlengd tot uiterlijk 31 december 2015.

Sluit je als bedrijf bij de bank een nieuwe lening af van maximaal 266.667 euro? Dan staat de overheid momenteel borg voor 67,5 procent (eerst was dit 45 procent). Het maximumbedrag waarvoor de overheid borg staat met het reguliere percentage, is tot het einde van dit jaar verhoogd van één naar anderhalf miljoen euro. Klik hier om te zien of de voorwaarden ook op jou van toepassing zijn en je in aanmerking komt voor deze regeling.

 

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien jij door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk bijvoorbeeld aan het recht op een starters- of voorbereidingskrediet, vervoersvoorzieningen of vergoedingen voor bijvoorbeeld een voorleeshulp of tolk. Dergelijke voorzieningen kun je het hele jaar door aanvragen bij het UWV. Voorwaarde is onder meer dat je een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en dat de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van jouw werk. Klik hier voor een overzicht van alle voorwaarden.

 

4. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang jij nu een WW-uitkering en denk je erover om voor jezelf te beginnen, maar ben je bang om jouw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met geheel of gedeeltelijk behoud van jouw WW-uitkering een eigen bedrijf te starten. Jouw contactpersoon bij UWV - in de meeste gevallen is dat een werkcoach - kan jou hier meer over vertellen en verder ondersteunen in dit traject. Let op: je bent ook in dit geval zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een goed ondernemingsplan. Ga voor alle details naar het how to-artikel: hoe start je vanuit een uitkering?

 

 

5. MKB-Krediet

Startende ondernemers die hard op zoek zijn naar krediet, zouden ook eens kunnen kijken naar de mogelijkheden van MKB-Krediet.

- Een MKB-krediet is een lening tussen de € 50.000,- en € 250.000,-

- Het is voor startende en bestaande ondernemers

- Rente is vanaf 8,75%

- Looptijd is van 1 tot 10 jaar

- Extra aflossen mogelijk

- BMKB-borgstelling mogelijk

- Inclusief gratis e-learning naar keuze

- Optioneel: 1 jaar coaching   

- Een kleinere lening is een Microkrediet, tot € 50.000,--;  Klik hier om meer te lezen over de aanvraagprocedure van MKB-Krediet op de Qredits website https://qredits.nl/.

Financieren keuzehulp 2

Geld nodig?

Je kunt op verschillende manieren aan geld komen. Bekijk dit handige overzicht van Rabobank om te zien welke financiering het beste bij jou past.

Vormen van financiering

 

6. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een MKB-bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken en essentiële werkervaring op te doen. Aanvragen voor deze regeling lopen via KplusV, de organisatie die door de Europese Commissie is aangewezen om op te treden als intermediair in Nederland. Daarnaast kun je hiervoor sinds februari 2013 terecht bij de Kamer van Koophandel. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.

 

7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters, die sinds 1 januari 2012 deel uitmaakt van het Innovatiefonds MKB+, maakt het mogelijk om in technostarters en creatieve starters te investeren. Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke technostarter of creatieve starter het fonds investeert.

 

8. Microfinanciering

Microfinanciering is in het leven geroepen om het leven van startende en bestaande ondernemers makkelijker te maken. Bij microfinanciering kun je krediet (maximaal 250.000 euro) aanvragen, daarnaast kunt u ervoor kiezen (geen verplichting) dat je goed wordt begeleid en geadviseerd voor, tijdens en ná de start van jouw bedrijf. Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je een haalbaar businessplan hebt geschreven en er voldoende ondernemersbloed door jouw aderen stroomt. Voor het aanvragen van deze regeling kun je terecht op de website van Qredits Stichting MIcrofinanciering Nederland (Microkrediet = MIcrofinanciering) https://qredits.nl/ .

 

9. Startersaftrek

We hebben een van de belangrijkste startersregelingen voor het laatst bewaard. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van ondernemingen te stimuleren. Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:

  • Recht hebben op zelfstandigenaftrek;
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar ten minste een jaar geen ondernemer zijn geweest.
     

Let op: wanneer je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf start, heb je mogelijk recht op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Meer weten over arbeidsongeschikt raken en ondernemer zijn? Lees het artikel: Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid.



< terug naar overzicht